portfolio

portfolio

spelen in groep 3?

spelen in groep 3?

Vandaag haalde ik mijn kleuter op bij de BSO. Normaliter is ze druk doende met buiten spelen of een ander wild spelletje. Maar nu zat ze verstopt in een hoekje met alle kleurpotloden en stiften om haar heen. Totaal niet subtiel werd aan mij duidelijk gemaakt dat ik haar broertje maar eerst moest ophalen, want ze had het druk met het boekje van de meester. Meteen ging er een belletje rinkelen, ze was deze middag gaan oefenen in groep 3. Dadelijk maar aandacht schenken, want ik werd nogmaals dringend verzocht om te vertrekken.

In het voorbijgaan merkte een van de leidsters op ‘ze zit daar al de hele middag… ze wilde niets anders doen’. Lekker laten zitten is mijn glimlachende antwoord. Spelende kinderen moet je niet te veel storen in hun spel. Het heeft iets te maken met intrinsieke motivatie, betrokkenheid. En nu werd ze duidelijk gestoord in haar spel door mijn komst.

Er verschijnt een glimlach op mijn gezicht. Mijn dappere kleuter is duidelijk klaar voor groep 3. Want een week of wat geleden was er grote paniek. ‘Mama, er blijft 1 kindje bij de juf volgend jaar. Die mag nog blijven spelen.’ De opmerking bleef even in de lucht hangen. En daar waren de tranen en de paniek. Want ik wil ook spelen! Wat ik, met mijn jaren aan expertise in het onderwijs niet kon uitleggen, kon mijn moeder dat een dag later bij de volgende paniekaanval wel.

‘Lieve kleindochter, jij speelt ook nog graag. Maar jij speelt niet alleen met speelgoed ook al met letters. Want jij schrijft al briefjes en leest al woordjes. En in groep 3 gaan ze meer spelen met letters en cijfers.’ Geruststellende woorden van een wijzer en ouder iemand. Ze vond het oké, maar was nog niet helemaal overtuigd.

Tot vandaag! Vanaf het moment dat we de BSO verlieten ging het alleen maar over Ben Bus en de leesstad! Want Ben was de chauffeur en die reed door leesstad. En ze had kleurplaten waarop ze letters moest zoeken en kleuren. En ze had het druk, heel druk. Met vertellen over groep 3 en de leuke meester en de leesboekjes en Ben Bus. Het boekje met gekopieerde werkbladen werd thuis nogmaals met papa volledig doorgenomen en ook mama moest er nogmaals aan geloven. Want ze ontdekte steeds meer letters en interessante dingen op de platen. Het boekje moest mee naar bed en de kleurpotloden werden vast op haar bureautje klaar gezet. Want ‘als ik wakker word mam, dan ga ik meteen weer werken aan mijn boekje. Want wat is er veel te kleuren!’

Volgens mij komt dat wel goed in groep 3. Mijn kleuter is er klaar voor. De betrokkenheid is hoog en het aanspreekniveau precies goed! Mijn complimenten voor de makers van het instapboekje bij lijn 3 en die van mijn dochter! Een groter compliment kun je niet krijgen van de klant. Dat het leren spelen naadloos over mag gaan in spelend leren. Of niet?

Datum

20 augustus 2019

Categorie

overige

maRiEKEN ontwikkelt

Dilmanshof 35, Someren
0493 - 479117
info@mariekenontwikkelt.nl
 Marieke van Lierop