portfolio

portfolio

My guilty pleasure

My guilty pleasure

My guilty pleasure zijn de speelgoedboeken die de afgelopen weken één voor één op de mat vallen. Ik kan me echt prima een half uur vermaken door er rustig doorheen te bladeren. Keer op keer. Kopje thee erbij, wie doet me wat.

Tijdens het bladeren sta ik versteld van al het nieuwe speelgoed wat er de laatste jaren is ontwikkeld. Of het ‘oude’ speelgoed dat in een nieuw hip jasje is gestoken. Speelgoed dat genomineerd is als beste van dat jaar wordt extra bekeken op de daarbij behorende website.

Maar extra aandacht krijgen de gezelschapsspellen, daar heb ik een zwak voor. Mijn medehuisbewoners spelen graag memory en kwartet, maar dat is niet echt wat ik bedoel. Met mijn wederhelft zou ik graag de meer tactische spellen willen spelen, risk of catan. Helaas is dit geen gedeelde interesse.

Maar sinds onze jongedame naar groep 3 gaat wordt het repertoire uitgebreid. Zo speelden we laatst Halli galli. Weliswaar flink vertraagd om haar de kans te geven om het spel in de vingers te krijgen, maar ook omdat de peuter continu op de bel wilde rammen.

Speelgoed hoeft echt niet altijd educatief te zijn. Spelen an sich is namelijk een onderschat element in de ontwikkeling van het jonge kind. Maar de didactische juf in mij kan zich niet altijd inhouden. Halli galli had ik niet voor niets gekozen. Het sluit goed aan bij de leerstof in groep 3. Het is dan ook enorm leuk om tijdens het spelen zinnetjes te horen als… 3 en 2 is altijd 5 bananen. We hebben 2 rondjes gespeeld en ik zag haar steeds sneller combinaties maken en daardoor sneller op de bel slaan. Succeservaringen! We gaan dit spel zeker nog vaker spelen. Tot grote vreugde van di mama.

Ben je benieuwd naar spellen die een bepaalde rekenvaardigheid of logisch redeneren stimuleren. Kijk dan eens op de volgende site http://rekenspel.slo.nl/ hierop is een lange lijst te vinden met spelletjes die passen bij een bepaalde leeftijd of rekenvaardigheid.  Misschien zie je net als ik dat ene spel dat op het verlanglijstje moet omdat het zo leuk is. En stiekem ook nog educatief is.

Let wel, het is in principe een site gericht op het onderwijs, maar ik wil hem niemand onthouden omdat de informatie ook goed toegankelijk is voor ouders. Zeker wanneer je alleen kijkt naar de gezelschapsspellen uit de speelgoedboeken. Doe er als ouder of leerkracht je voordeel mee.

Eens zien of ik mijn wederhelft tot een spelletje scrabble kan uitdagen. Meestal verlies ik binnen 3 rondes. En dat is niet erg. Ik kan namelijk erg goed tegen mijn verlies… spelen is leuker dan winnen.

Datum

19 november 2019

Categorie

overige, educatief

maRiEKEN ontwikkelt

Dilmanshof 35, Someren
0493 - 479117
info@mariekenontwikkelt.nl
 Marieke van Lierop