portfolio

portfolio

Alles is rekenen

Alles is rekenen

Alles is rekenen

Wanneer de kampioen van de ANWB bij ons op de mat valt neem ik datzelfde weekend altijd een kop thee. Nestel me voor 5 tot 10 minuten in een hoekje voor wat zeldzame eigen tijd en blader door leuke stedentrips en avontuurlijke vakanties. Om vervolgens door een gezinslid weer tot de orde van de dag geroepen te worden. Meestal zwerft het tijdschrift nog wat door de kamer om daarna bij het oud papier te belanden.

Deze keer een verrassing, uit mijn eigen achtertuin (rek het begrip achtertuin flink op). Maar er stond een mooie wandeling in over de Strabrechtse heide. Een prachtig kaartje met voor mij bekende wegen en paden, want daar wandelen we regelmatig. Deze wandeling was wat langer dan het rondje om het vennetje dat we normaal wandelen. En meteen vroeg ik me af hoe lang de wandeltocht zou zijn. Al schattend kwam ik een heel eind in de buurt van dat aantal kilometers. Het antwoord stond op de volgende bladzijde. Maar wat een mooi rijk rekenprobleem viel er zomaar op mijn deurmat.

Wat jammer dat ik nu niet voor de klas in Someren sta. Want wat was het leuk geweest om hier minstens 1 rekenles mee te vullen. Een les rekenen uit je eigen omgeving. Dat is toch veel leuker dan die opdrachten uit een boek.

Een les meten. Waarbij je rekenvragen centraal stelt. Schat eens hoeveel kilometer zou deze route zijn? Hoe doe je dat schatten? Waar kijk je naar? Of juist een les meetkunde. Waarbij je praat over looprichtingen en routebeschrijvingen voor een ander zonder kaart. Laat je verrassen door de antwoorden die kinderen geven. Observeer en zet kinderen aan het denken met de juiste vragen.

Ga aan de slag. Deel goede voorbeelden. Maak een betekenisvolle les die kinderen zich nog herinneren. Niet alleen omdat het niet uit het boek is, maar ook omdat er echt geleerd wordt.

En na afloop met z`n allen naar het bos om hutten te bouwen. En vergeet niet een fototoestel mee te nemen. Leuk voor een volgende les over schaal. Namelijk vergroten en verkleinen. In het echt ben ik 125 centimeter. Op de foto ben ik maar zoveel centimeter. Hoeveel keer ben ik verkleind? En hoe groot was de hut in het echt?

Kortom een bron van rekenvragen die nu niet gesteld kunnen worden. Maar misschien zet deze hersenspinsel die ene leerkracht in Someren aan om de kampioen uit de papierbak te vissen en eens te kijken naar de mogelijkheden die dit kaartje biedt. Geen lid van de ANWB, niet getreurd. Hier slingert een wat verfrommeld exemplaar rond.

Ben je als professional getriggerd om meer rekenen om je heen te zien, maar weet je niet precies hoe en wat. Neem vrijblijvend contact op.

Datum

10 september 2019

Categorie

overige, educatief

maRiEKEN ontwikkelt

Dilmanshof 35, Someren
0493 - 479117
info@mariekenontwikkelt.nl
 Marieke van Lierop